picture showing a lake side view

Bjärreds kilar

The year is 2040. In just over twenty years Bjärred has become an even more attractive part of the Öresund region. The city can now proudly showcase a neighborhood that from the beginning took sustainability issues very seriously.

Location

Lomma, Skåne, Sweden

Program

Urban development

Client

Lomma kommun

Size

85 ha, GFA 133 000 m2, 1100 apartments

Status

Competition entry, 2018

Project team

Kayrokh Moattar, Frantisek Orth, Niels Pettersson Sandmark

Attractiveness

Bjärred's planned expansion goes towards the open Scanian landscape, wedged between forest and fields. We choose to see this "inward-facing" as an opportunity to maximize the ecological values of the site, combining these with attractive and varied buildings and urban spaces of a human scale.

Sustainability

Ecological, economical and social sustainability areequally prioritized. It is in symbiosis with each other they can prosper. The proposal includes early sustainability studies, a flexible and cost-effective development plan and a number of pedagogical measures that clarify the sustainability issues we currently face.

Innovation

Our proposal for a master plan of the area is in itself a result of innovation. Digital analysis tools have been used to optimize housing volumes, streets and other spaces to best answer parameters such as gross floor area, wind, sun and outdoor comfort. Using these tools from the start provides good conditions for the later stages of the planning process.

Location

Bjärred is a coastal village located in the South of Sweden in close vicinity to Lund and Malmö - the regions foremost important hubs of culture and commerce.

Location of Bjärred in relation to Lomma

Current situation

The site is surrounded by lush forests and open fields. Placed along two of the main entrances to Bjärred it has the potential to link together central Bjärred and Löddesnäs with Borgeby.

Location of Bjärred in relation to Lomma
bird eye view picture showing central bjärred

Central Bjärred

bird eye view picture showing Borgeby

Borgeby

picture showing compensational green area in Bjärred

Compensational green area

picture showing a pathway between trees in Domedejla Mosse

Domedejla Mosse

picture showing Plommonskogen

Plommonskogen

Existing road network

Current road network is of rural character and prioritizes and allows for fast vehicular traffic. It forms strong barriers within the site – the roundabout posing as an epicenter of separation – and prevents the use of ecological corridors between the different biotopes.

New primary roads

We propose to redevelop the roundabout to a four-way, traffic light controlled intersection – a more urban and speed reducing solution.

Main axes are kept but straightened and leveled to same height as surrounding topography to reduce barriers, speed and spaces of insecurity. Pedestrians and bikers are welcomed and prioritized.

New secondary roads

Primary roads form the backbone for a secondary grid of slow trafficked local roads that allows for further connections, reduces wind speeds and divides the developable area into clearly defined plots.

Concept for tertiary roads

A fine and contrasting network of paths, trails and passages is overlaid, creating shortcuts between strategic points of urban and recreational value.

New tertiary roads

Thus the coarse orthogonal network is divided into smaller pieces and spaces of a human scale, integrating surrounding recreational and ecological functions with the urban fabric. Bicycle paths are connected to the existing regional network making bicycle commuting a reasonable alternative.

Proposal: The wedges of Bjärred

The new urban areas are infiltrated by its surrounding. Green and blue structures are physically connected enabling unbroken ecological corridors in east-west and north- south directions.

Three green wedges – the activity wedge, the garden wedge and the recreational wedge – meet in the heart of the area: the water plaza. The wedges allow for a maximum amount of the buildings to embrace, frame, connect and face the nature.

picture showing a lake side view

Master plan 2040

The new urban areas are infiltrated by its surrounding. Green and blue structures are physically connected enabling unbroken ecological corridors in east-west and north-south directions.

Three green wedges – the activity wedge, the garden wedge and the recreational wedge – meet in the heart of the area: the water plaza. The wedges allow for a maximum amount of the buildings to embrace, frame, connect and face the nature.

 

picture showing a bird eye illustration of the water plaza in the site

Water plaza

picture showing a pathway that is stretched over the lake

The recreational wedge

 

picture showing a neighborhood in the area and people's everyday life

The activity wedge