picture showing a view of Ndarugu Student City

Ndarugu Student City

The project aims to explore how a modular CLT-system could be employed to imagine a relatively densely built and populated urban fabric with full opportunities for high qualitative public-, shared- and commercial spaces. 

The test area, two parcels of land (1.6 hectare in total) divided by a road, is located in the south-eastern parts of an old quarry. This is where we tested our ideas on modularity, stacking, blocking and density.

Location

Nairobi, Kenya

Program

Urban development

Client

Confidential

Size

1.6 ha, GFA 34 000 m2,  880 apartments

Status

Feasability study, 2019

Project team

Kayrokh Moattar, Frantisek Orth, Niels Pettersson Sandmark

The module - Principle

Modules are designed to minimize cut-offs and waste using the full width of the CLT panels.

A MEP systems gap is placed under the floor to make factory assembly and transport of modules possible without damaging the MEP.

Picture showing the modular system and its dimensions

The module - Production

CLT panels in full standard width are produced in a factory close to the site. Openings are made in the panels where doors and windows are to be placed. The modules are assembled in the factory, complete with MEP systems and joinery, and then transported to the site.

Picture showing the exploded module

The module - Production

CLT panels in full standard width are produced in a factory close to the site. Openings are made in the panels where doors and windows are to be placed. The modules are assembled in the factory, complete with MEP systems and joinery, and then transported to the site.

Picture showing the CLT production line

Problem: Solar Radiation

The street network and parceling in the master plan implies that individual apartments should have facades (short sides) facing NW/SE or NE/SW.

According to weather data this gives high numbers of radiation on the faces that are most sensitive to solar heat gains, which in a hot climate is far from optimal.

Picture showing climate analysis of modules before rotation

Solution: Rotation of Modules

By rotating the modules so that all short sides face N/S solar heat gains will drop. The effect is heightened by the addition of balconies and access balconies, shading the facades. This in combination with making all apartments two-sided, enabling natural ventilation, will resultin a significantly higher potential to provide the students with a comfortable indoor climate.

Picture showing climate analysis of modules after rotation
pictrure showing plan of dwelling units

The dwelling unit

Modules can be combined into two different dwelling units: the Single Unit (25m2, 1-2 students) and the Double Unit (50 m2, 3-6 students). Both are designed according to the "Easy Accessibility"-guidelines of UN Enable. In addition to private rooms, they include a kitchen, bathroom as well as interior and exterior social spaces.