Title + Hero

Metronomen

Info

Metronomen

Location
Sandtorp, Norrköping, Sweden

Client
Shinelle Fastighetsholding

Status
Competition entry, 2021

Program
Low-cost housing

Size
4033 m2
92 apartments

Project team
Kayrokh Moattar
Frantisek Orth
Niels Pettersson Sandmark
Sepideh Sarrafzadeh

Metronomen, is like its neighbor's names music-themed but also brings to mind the architectural rhythm provided by its timber modules and characteristic roof-scape. From the solar panels on the roof to the wood in the walls - Metronomen is also a neighborhood that takes its social, economical and ecological responsibility seriously. Its multi-functional entrance balconies provide access to 92 bright and well-planned and affordable apartments, all with their own balcony or patio.

A green and active courtyard environment is framed by facades in wood and warm colors - an architectural way of saying "Welcome to Sandtorp" and a clear adaptation to its surroundings in brick and earthy tones. In one of its corners we find the "Bicycle Pavillion": a wavy wooden canopy with an accesible roof terrace perfect not only for storing bikes but also for hanging out in the sun with your neighbours.

Diagram 1
Diagram 2
Diagram 3
Diagram 4
Axonometry
Siteplan
View from street